0(216) 550 00 88

Erkek Tipi Saç Dökülmesi (Androgenetik Alopecia)

Saçlı deride 100 ila 150 bin adet saç teli bulunmaktadır. Saçları besleyen ve büyümesini sağlayan kök olarak bilinen foliküllerdir. Her bir saç teli altındaki diğerlerinden bağımsız folikülden beslenir. Saç telleri doğal bir şekilde dökülebilmektedir. Dökülen saç tellerinin yerine kısa sürede yenileri gelir. Bu normal kabul edilen ve doğal olan döngü içerisinde her gün 100 ile 150 adet saç teli dökülür. Ancak dökülen saç tellerinin yerine yenilerinin gelmemesi durumunda kellik olarak adlandırılan durum söz konusu olmaktadır. Kellik öncesinde dökülen saçların yerine daha ince ve daha zayıf, tüye benzer yapıda saç telleri çıkar. Ardından bu saç telleri de dökülür ve yerine yenisi çıkmaz.

Saç dökülme tiplerinden biri olan androgenetik alopecia (AGA) kadınlarda da görülebiliyor olmasına karşın daha sık erkeklerde görülmektedir. Bu nedenle erkek tipi saç dökülmesi olarak adlandırılır. AGA saç dökülmesi tipinde saç kaybı erkeklerde şakakların üst bölümlerinde ve saçlı derinin tam tepesinde başlar. Saç dökülmesinin meydana geldiği alan hızla genişler ve saçlı derinin hatlarının geriye doğru çekilmesine neden olur. Bu çizgi özellikle alın ve şakak bölgesinde daha belirgindir. Henüz ergenlik döneminde iken dahi başlayabilen bu saç dökülmesi tipi maalesef engellenemez.

Erkek tipi saç dökülmesinin en yaygın nedenlerinden biri genetik faktörlerdir. Bunun yanı sıra hastalıklar, bağışıklık sistemi bozuklukları, kıl değişimi bozuklukları, ilaç kullanımı, akut kan kaybı, kilo kaybı, zehirlenme, uyuşturucu madde kullanımı, radyoterapi, protein eksikliği, yüksek ateş ve daha pek çok neden, saç dökülmelerini de beraberinde getirebilmektedir. Sürekli şapka takmanın saç dökülmesine neden olduğu doğru değildir. Saç olan bölgeye masaj yapılması durumunda saç köklerinin güçleneceği ve saç dökülmesinin durdurulabileceği de doğru olmayan bilgiler arasında yer alır. Ayrıca günlük stresler de saç kaybına neden olmaz. Stresin saç kaybını beraberinde getirebilmesi için yoğun olması gerekmektedir.

Alopecia Areata: Yama şeklinde saç kayıplarının meydana geldiği bir saç dökülmesi tipidir. Bu saç dökülmesi tipinin nedeni henüz tam olarak bilinmemektedir. Vücuttaki immün adı verilen sistemin saç köklerini etkilemesiyle saç dökülmesinin meydana geldiği sanılmaktadır. Tedavi gerektirmeyen bu saç dökülmesi tipi genellikle kendiliğinden düzelmektedir.

Traction Alopesisi: Saç tellerinin sürekli olarak çekilmesi traction alopesisi adı verilen saç dökülmesine sebebiyet verebilmektedir. Sıkı saç örgülerinin ya da saç topuzlarının sürekli olarak tercih edilmesi gibi nedenler ile ortaya çıkar. Tedavi gerektirmez ve kesin olmamakla birlikte çoğu zaman kendiliğinden yeni saç tellerinin ortaya çıktığı bir saç dökülmesi tipidir.

Saç kayıplarının ani bir şekilde meydana gelmesi çeşitli hastalıkların belirtisi de olabilmektedir. Örneğin tiroid bezi ile ilgili ortaya çıkan hastalıklar saç dökülmesi ile kendini gösterebilmektedir. Bunun yanı sıra sistemik lipus eritematosus rahatsızlıklarında da ilk belirtiler arasında saç kaybı da yer almaktadır. Bu nedenle saç dökülmesi yaşayan her birey mutlaka konuyla ilgili bir hekime danışmalıdır. Sadece hastalıklar değil tek yönlü veya düzensiz beslenme, saçlı deride yaralanma, mantar infeksiyonları (sadece çocuklarda) saç kaybına sebep olabilmektedir.

Genellikle 2 aylık bir süreç kıstas olarak alınmalıdır. Yaşamsal döngüde düzenli olarak hafif yoğunlukta saç kayıpları meydana gelebilmekte ve bu durum yılda 3 defa gerçekleşebilmektedir. Ancak bu süreç 2 ayı geçtiğinde bir rahatsızlık şüphesi akıllara gelmeli ve mutlaka bir hekime muayene olunmalıdır. Aynı zamanda bölgesel saç kayıpları ve bölgesel kellikler de hekime danışılması gereken saç dökülmeleri olarak değerlendirilmelidir. Çoğu zaman vitamin veya mineral destekleri ile yoğun saç dökülmesinin önüne geçilebilmekte ve saç dökülmelerinin nedeni ortaya çıkarılabilmektedir.