Dermabrazyon ve Peeling

Mekanik Soyma (Dermabrazyon)

Bu yöntem uygulanacak olan bölgeye ve ihtiyaçlara göre belli bir anesteziye ihtiyaç duyar. Lokal olarak yapılabilen bu anestezi ihtiyaç duyulduğunda genel olarak da uygulanabilir. Yapılan uyuşturma işleminin ardından hastanın yüzüne zımpara taşı bulunan uygulama ile soyma işlemi gerçekleştirilir. Ortaya çıkan kırışıklıklar ve çizgiler bu esnada düzeltilir. Hemen her türlü çukur bölge ortadan kaybolur. Bu işlemin tamamlanmasının ardından hasta yaklaşık 10 günlük bir süreç içerisinde eski haline döner. Bu süre içerisinde güneşe karşı kesinlikle koruyucu kremler kullanılmalıdır. Ancak bu sayede cilt kendisini toparlar ve eski halini alır.

Peeling Nedir?

Zaman içerisinde cilt üzerinde meydana gelen değişimler cildin kurumasına, kırışıklıkların, siyah noktaların artmasına neden olur. Bu gibi etkileri ortadan kaldırmak için kullanılan peeling sayesinde daha genç bir cilde sahip olabilmek mümkündür. Peeling; yani çeşitli yöntemler kullanılarak cildin üst tabakalarının soyulmasıyla kırışıkların giderilmesi, güneşten hasar almış, kuru kalan, yorgun gözüken, kırışıklı ve çatlakların olduğu bir cildin tazelenmesi, genç bir cilt görünümüne kavuşmak için başvurulacak en elverişli yöntemdir.

Peelingin Uygulama Alanları Hangileridir?

Sadece yüz bölgesinde değil vücudun hemen her bölgesi için uygulanabilecek olan bu sistem sayesinde selülitler, karın bölgesinde meydana gelen çatlaklar ve daha birçok cilt probleminin üstesinden gelebilmek artık mümkündür. Peeling kendi içerisinde hafif, orta ve derin olarak üç ana kısma ayrılmaktadır.

Bu yöntemin en doğru hali ile cilt üzerinde uygulanabilmesi için öncelikli olarak cilt tipinin belirlenmesi gereklidir. Bunun ardından ihtiyaca göre hafif, orta ya da derin peeling yöntemi uygulanabilir. Ancak orta ve derin peeling yöntemi uygulanırken yapılabilecek herhangi bir hata ortaya çıkan riski de arttırmaktadır. Bu yüzden orta ve derin peelingler mutlaka alanında uzman olan kişiler yardımı ile yapılmalıdır. Bu tedavinin uygulanması kendi içerisinde mekanik, kimyasal ve lazer olmak üzere üç farklı kısma ayrılır.

Hafif Peeling( glikolik asit ve AHA):
Oldukça faydalı olan meyve asitlerinden faydalanılarak yapılan bu yöntem, cilt tabakasını oldukça hızlı bir biçimde soyar. Bu yöntemin uygulanması sırasında genellikle yanmalar ve kızarmalar ortaya çıkar. Hasta bu yöntem sonrasında günlük hayatına anında dönüş yapabilir. Bir hafta içerisinde yaklaşık olarak 5-6 kez bu yöntem uygulanabilir. Bu yöntemin cilt üzerinde uygulanmasından sonra en çok güneş ışınlarına dikkat edilmelidir. Dışarı çıkıldığında mutlaka güneşten koruyucu kremler kullanılmalıdır.

Orta Peeling(TCA):
Bu yöntem sonucunda üst derinin orta derinlikleri içerisinde soyulmalar meydana gelir. Genel olarak şikâyet konusu olan lekeler, kırışıklar ve sivilceler için etkili olan ve kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemin cilt üzerinde uygulanması yaklaşık olarak 5 dakika sürer. Bunun ardından ise geçici bir yanma hissi cildi kaplar. İkinci günün ardından koyu bir renge bürünen cilt yavaş yavaş soyulmaya başlar. Bu süreç yaklaşık olarak 10 gün kadar sürer. Bu sürenin sonunda yüz üst deri tamamen soyulur. 10. günün sonrasında cilt temizlenir, kırışıklar ve sivilcelerde ciddi anlamda azalmalar meydana gelir. Bu yöntem sonrasında da güneş ışınlarına karşı dikkatli olunmalı, gerekli olan güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır.

Derin Peeling (Lazer, Dermabrazyon ve Kimyasal)(Lazer, Kimyasal, Mekanik, Dermabrazyon):
Cilt üzerinde meydana gelen en derin çizgiler ve inatçı sivilceler için kullanılan bir yöntemdir.