0(216) 550 00 88

Yeniden kulak yapılması kimler için gereklidir?

Doğuştan kulağı olmayan veya bebeklikten itibaren kulağı gelişmeyen kişiler tarafından tercih edilir. Kişilerin kulaklarının ya tamamı ya da belirli bir kısmı gelişmemiş olması uygulanacak yönteminde değişmesini sağlar. Bunun yanı sıra kaza sonucu veya tümör ameliyatları sonucunda da kulaklarını kaybeden kişilerinde yeniden kulak yapılandırma ameliyatına ihtiyacı vardır.

Doğuştan kulak gelişim sorunu yaşayanların bilmesi gereken önemli noktalar nelerdir?

Doğuştan gelen kulak gelişim sorunlarının başında kıkırdakların bir kısmının ya da tamamının gelişmemiş olması gelir. Bunun yanı sıra kulağın normal kulak şeklini almamış olması durumu da karşılaşılan sorunlar arasında yer alır.

Kulak gelişimi bozuklukları işitmeye de etki edebilir. Dış kulak yolunun kapalı olması ileri seviyelerde işitme kaybına neden olarak hastayı hem sağlık hem de estetik yönden zor duruma sokar. Uzman cerrah tarafından işitme kaybı konusunda ayrıca bir özen gösterilerek tetkiklerin yapılması gerekir. Plastik cerrahi yöntemleri ile kulağın sadece kepçe kısmı oluşturulabilir ve bu işlemin işitmeye bir katkı sağladığı söylenemez. Çocuklara yapılacak olan ameliyatlarda çocuğun 5 yaşını doldurmuş olması gerekir.

Yaralanma ve tümör ameliyatları sonucunda kulak şekil bozukluklarında bilinmesi gerekenler nelerdir?

Kaza yaralanmasından veya tespit edilen tümör cinsine ve tümörün olduğu yere göre meydana gelen kulak şekil bozuklukları farklılık gösterir. Bu yüzden uzman cerrah tarafından kulağın sorunları ayrıca dinlenilmeli ve her duruma göre farklı değerlendirmeler yapılarak soruna uygun tedavi planları yapılmalıdır. Kulakta kaza sonucunda hasarlar oluşmuşsa ilk olarak alanında uzman bir cerrahın müdahale etmesi gerekir. Bunun yanı sıra kulak kepçesi tümörü ile karşı karşıya kalındığında da yine bir plastik cerrah tarafından müdahale edilmesi kulak estetiğine daha büyük yardımda bulunacaktır.

Kulak Rekonstrüksiyonu (Yeniden Kulak Yapılması) Ameliyatında Neler Yapılır?

Kulakta yapılacak olan işleme göre cerrah tarafından genel ya da lokal anestezi yöntemleri uygulanır. Hastanın kulağı tamamen yoksa ve yeniden yapılacaksa genel olarak 2 veya 3 ameliyat yapılması uygun görülür. Ameliyatta ilk olarak kulağın kıkırdağına benzer bir yapı oluşturulur. Bunun içinde hastanın kendi dokularına başvurulur. Hastanın kaburgalarındaki kıkırdaktan yeterli miktarda alınır ve kulakta şekillendirilir. Uygulanan bu işlemde göğüs kafesinin gelişimi veya fonksiyonları hiçbir zarar görmez.

Kulak yapımı için yapay maddeler de kullanılabilse de insanın kendi dokuları hem doğal hem de daha uyumlu olacağı için ilk olarak bunlar tercih edilir. Bunun aksi durumunda başka bölgelerden doku kaydırılması işlemi gerekebilir. İlk ameliyatta bu işlemlerin hepsi uygulanır ve kulak ana hatları ile oluşturulur. Yapılacak diğer ameliyatlar ise kulağın daha iyi olması için uygulanır.

Ameliyat Sonucunda Beklenilen Sonuçlar Tatmin Edici Olur mu?

Kulak ameliyatları sonucunda hastaların beklentileri çok yüksek olmaktadır. Ama bu ameliyatın rekonstrüksiyon ameliyatı olduğu unutulmamalıdır. Estetik bir ameliyat olmasa da yine de hasta tarafından kabul edilebilir sonuçlar elde edilir. Kulak gelişim bozuklukları arasında tedavisi en rahat olan kepçe kulak ameliyatları estetik yöntemler sonucunda etkili sonuçlar verir.